Een bakkie met… Charlotte van der Straten @CharlyCares

Charly Cares

Zo’n twee jaar geleden zei deze Brabantse 20-Something de Zuidas vaarwel en startte de populaire oppasservice Charly Cares. De start-up van Charlotte van der Straten (29) groeit als kool en verovert langzaamaan alle grote steden van ons land. Onlangs haalde Charly Cares ruim een half miljoen op via crowdfunding en gaat de sprong wagen naar de andere kant van de plas… ‘cause London is calling! Hoog tijd voor een bakkie met deze girlboss.

 Wat was voor jou de trigger om te gaan ondernemen?
Die trigger startte al toen ik nog werkte bij een headhunter werving- en selectiebureau op de Zuid-as. Na twee jaar was de creativiteit een beetje weg en het binnen de lijntjes kleuren paste niet zo bij mij. Toen besloot ik te gaan freelancen en dat was de eerste stap naar ondernemen. Ik had altijd al mijn studentenbureautje ‘Pas Op’, maar kreeg nu als ZZP-er meer ruimte in mijn hoofd. En toen is eigenlijk Charly Cares mega snel gegaan. Ik had ook niet zo veel te verliezen, ik was 26 en verdiende wel lekker, maar was nog niet echt bezig met de toekomst. Ik voelde me heel erg genoodzaakt van; dit móet er gewoon komen. Ik begreep niet dat het er nog niet was, dus ik besloot het zelf te doen. Er is echt wel oppasbehoefte. En toen viel eigenlijk alles op zijn plek.

 Een gat in de markt, je zult het maar vinden. Jij vond het… Vertel.
“Het feit dat ik zo nieuwsgierig ben, en ook een beetje eigenwijs, daarin schuilt wel een kracht van mij.  Als ik iets zie wat in mijn ogen niet goed geregeld is, denk ik vaak: dit kan toch beter? En dan wil ik het oplossen. Het ‘Pas Op’ concept was er bijvoorbeeld nog niet, maar iedereen uit de buurt wilde een oppas.

‘Ik begreep niet dat dit nog niet bestond,
dus besloot ik het zelf te doen’

Het begon klein en als een grap, maar dat is wel de basis van een gat in de markt vinden. En door het opzetten van ‘Pas Op’ heb ik letterlijk gezien waar de struggles liggen. Ik merkte dat ik niet kon voldoen aan de vraag, en beschikte destijds niet over de juiste techniek. Daar hoef je niet super intelligent voor te zijn; het was laaghangend fruit. Zoveel mensen hebben mij achteraf gebeld, met: ‘ik had ook dit idee. Hád ik er maar iets mee gedaan!”

Jullie hebben via crowdfunding ruim een half miljoen opgehaald!
Appeltje eitje of bloed, zweet en tranen?
“Ja! Vanaf 250 euro kon je meedoen en we hebben 600.000 euro opgehaald. Het was aan de ene kant bloed, zweet en tranen. We moesten veel mensen activeren. Ik vind het ergens bizar dat mensen die je niet kent, zulke bedragen neerleggen en vol vertrouwen in je hebben. Deze mensen hebben ons namelijk niet gebeld of benaderd. En 600.000 euro ophalen met crowdfunding in zo’n korte tijd, is gewoon echt knap. Daar mogen we trots op zijn met zijn allen!”

‘Je kunt van tevoren een leuk plan bedenken,
maar je komt er pas achter door het te doen’

Wat gaan jullie met deze smak geld doen?
“Charly Cares begint zo langzamerhand een professioneel landelijk bedrijf te worden. We opereren op steeds grotere schaal. Dat betekent dat je echt wel ziet dat het een jongvolwassen bedrijf wordt. Het team zit af en toe nog in de puber fase. Kijk, je bent en blijft een start-up. Maar het team – is het allerbelangrijkste. Zonder team kun je niet groeien. Het is nu van belang de hele organisatie naar een bepaald niveau te tillen. Eindhoven gaat deze maand als nieuwe stad open. Leiden de maand erop. Daar gaat de meeste tijd en geld naartoe. Zo krijgen we een hele nieuwe app. Zodat we ook ooit internationaal kunnen gaan. We ontwikkelen ons wel stap voor stap.”

And London is calling…?
“Een volgende stap is, kijken of we voet aan de grond in Londen kunnen krijgen. Ik ga er zelf naartoe. Ik ga er wonen. Super gaaf, maar ook stiekem doodeng! Haha. Ik vind dat als je een business gaat opzetten ergens anders, zeker bij nog zo’n jong bedrijf, je hier zelf van begin af aan bij betrokken moet zijn. We moeten ons verdiepen in hoe die stad ademt, wat voor typen meiden het zijn daar. De ouders; wat vinden zij belangrijk? Liggen de behoeften daar anders? Ik denk dat ik dan degene ben, die goed kan aangeven waar daar de behoeften liggen en dit te communiceren met ons team in Amsterdam.

‘Het is dé start-up dream’

Een business opbouwen is super moeilijk. Iedereen gaat er maar vanuit dat dat lukt, ook in Londen, maar er mislukken meer bedrijven dan dat ze overleven en winstgevend worden. Daar kom ik eerlijk gezegd nu pas achter. Ik denk dat het een godswonder is, als het lukt en wij dit zo kunnen opzetten. Maar het heeft in alle kranten gestaan, er is no way back nu, haha! Maar zonder grappen: ik heb ontzettend veel zin om te gaan!”

Internationaal uitbreiden met je bedrijf. Stip op de horizon of nooit durven dromen?
“Ik ben wel een optimist, laten we het daarop houden. En soms ook wel een beetje rupsje nooit genoeg. Ik heb inderdaad helemaal aan het begin – terwijl we al super blij mochten zijn met de uitbreiding van steden in Nederland – geroepen: de big dream is Londen en Parijs. Ik moet eerlijk zeggen; voor mij persoonlijk word ik nog steeds het meest happy van blije ouders en Angels. En een van de leukste dingen van het werk is toch nog ’s ochtends om half 8 hier op kantoor de telefoon opnemen voor een moeder die in de stress zit, en vooral als zij dan echt roept: Is dit DE Charly? Dat vind ik het allerleukste wat er is. En haar dan natuurlijk goed kunnen helpen aan een fijne oppas. Maar op zakelijk vlak is dit wel echt een droom om dit met een hele team voor elkaar te krijgen. Het is dé start-up dream.”

‘Dát is misschien wel een van
mijn grootste uitdagingen als ondernemer’

Nog even over die stip…
“Ja, als we Londen hebben, dan willen we de wereld over. Mocht Londen niet lukken, dan ga je kijken naar andere steden, binnen Nederland of ergens anders in Europa. Bottom line is het uitbouwen van Charly Cares. Of dat nou landelijk of internationaal is – met 50 of 500 man, dat maakt mij dan niet zoveel uit. Ik vind het gewoon gaaf als het een goed en bijzonder bedrijf blijft. Ook al word je wat groter en besta je langer; het is wel een bijzonder bedrijf om voor te werken. We zijn een soort family. Je bent met zijn allen het avontuur aangegaan, het zou mooi zijn als we dat weten vast te houden. Je moet dat goed bewaken, en dat is misschien wel een van mijn grootste uitdaging als ondernemer.”

‘Ondernemen is echt vallen en opstaan.
Het hoort erbij’

Wat is jouw ultieme tip voor mensen die willen ondernemen?
Je moet het gewoon doen! Daar komt er wel echt op neer. En met gezond verstand kom je heel ver. Begin gewoon en ga het maar doen. Wees nieuwsgierig naar iedereen om je heen, maar wees ook eigenwijs en volg je eigen pad. Je moet wel stevig in je schoenen leren staan en het zelf ervaren. Iemand kan wel tegen jou zeggen je moet dit of dat, maar je moet er zelf achter zien te komen. Je kunt van tevoren een heel leuk plan bedenken, maar je komt er pas achter door het te doen. En daar hangt zeker aan vast: wees niet bang om op je bek te gaan. Het is gewoon vallen en opstaan. Dat hoort erbij.”

Deze girlboss blijven volgen? IG: Charly.

You may also like

2 Comments

  1. Ik heb me zo verheugd op deze serie Cath, echt superleuk! Dus proost hè, op meer bakkies en nog meer inspiratie. Dit is al een heel tof begin. Dank Charly voor je verhaal! HOERA!

    1. YAY! Leuk dat je fan bent!! Ik kijk er naar uit nog veel meer ambitieuze 20-somethings te vragen naar hun ondernemers avontuur, so stay tuned!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *