6x: mijn favoriete hotspots in Krakau

Hotspots Krakau

Sleep is like a timemachine to breakfast
I ♡ breakfast! Helaas skip ik het in mijn dagelijkse routine veel te vaak en dat terwijl ik er zo fan van ben. Nou, niet in Krakau kan ik je vertellen. Want daar vliegen de leuke ontbijttentjes je om de oren! Voor een ‘quicky’ breakfast bestel je een lekker roereitje bij de Milkbar Tomasza in het centrum. (Alleen niet blijven zitten tot je een ons weegt, je moet namelijk zelf bestellen aan de bar!). Heb je wat meer tijd, schuif dan je knieën onder een tafeltje aan het raam bij Zenit in Kazimierz, de Joodse wijk. Volgens mij maakt het vrij weinig uit wat je daar bestelt, ALLES is goddelijk. Mijn favoriet was gepocheerd ei met zalm, avocado, radijs en boerenkool. Ja, boerenkool ja. Ik weet niet wat ze ermee doen, maar het is verdomde lekker.

Breakfast @ Zenit
Breakfast @ Zenit

‘Don’t look for love, look for good coffee’
Tijd voor een coffee break? Plof dan neer op een van de banken van de hippe Moment Resto bar in Kazimierz of stap bij Cytat Café naar binnen. Hobbel je nou nog rond in het centrum, drink dan een kop warme chocolademelk in de Magia Cafe Bar! Van buiten ziet het er niet zo bijzonder uit, maar eenmaal binnen kun je heerlijk bijkomen in een mega huiselijke sfeer, alsof je zó iemands huiskamer binnen stapt. Je gaat nog net niet op zoek naar een dekentje. (En dat is echt een partijtje fijn kan ik je vertellen, als je doorweekt bent door de regen en je je afvraagt waarom je in hemelsnaam vanochtend die lekker zuurstof(en regen)doorlatende free runners had aangetrokken).

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Good food = good mood
Lunchtime! Bij Zenit – zoals hierboven genoemd – kun je naast ontbijten, natuurlijk ook heerlijk lunchen. (Beloof je mij, dat je sowieso één van de twee doet? Minimaal!) Daarnaast waren Olivier (die broeder) en ik erg fan van Restauracja Pino, dat weer in het centrum zit. Écht good food en heel tof ingericht. Zij serveren populaire Europese – vooral Italiaanse – gerechten, maar alle met een bijzondere twist en nog betaalbaar ook. Voor een typisch Poolse dish, moet je reserveren bij het authentieke Chata. Bij binnenkomst denk je misschien: ‘Jezus Cath, wat is voor donker hol?’ Het doet namelijk een beetje denken aan een teruggetrokken blokhut waar je ook zit op houten boomstammen met schapenvellen eroverheen. Don’t worry, het is mega knus! Probeer hier de Poolse dumplings: Micha Pierogów. En de goulash soep geserveerd in een rond brood. Tja… je moet er wel van houden.

Het Poolse restaurant Chata.
Het Poolse restaurant Chata.

Wine comes from ‘win’
In Podgorze, aan de andere kant van de brug vanaf Kazimierz, zit de wijnbar Cawa waar je bij binnenkomst niet direct mega enthousiast wordt (het is vrij klein)… totdat je het eten proeft. Can I get a Hallelujah. Ga voor de Vietnamese spring rolls en bestel het brood met humus. Aanradertje. En ja, duh, een glas wijn natuurlijk. Kan niet fout gaan.

Cawa wine bar in Podgórze
Cawa wine bar in Podgórze

‘Piwo’ = bier in het Pools
Altijd handig om te weten. En de allerleukste plek voor het drinken van een piwo, lees je overigens in de alinea hieronder. MAAR: voor ik je ‘hier’ kwijtraak, heb ik nog een andere hele leuke aanrader: de Tram Bar! De naam zegt het al, deze bar is dus helemaal ingericht als oude tram; zitten doe je op de klassieke trambanken met originele bagagerekken boven je hoofd en oude tramkaarten naast je aan de muur. De Tram Bar zit midden in een levendige passage in het oude centrum, maar is niet zo druk als alle andere bars eromheen. Ideaal dus, om even de toeristenkliek en lamme student-crowd te ontwijken.

Wezze Krafta in Tytano
Wezze Krafta in Tytano

Tytano: de hippe fabriekshallen van Krakau
Oké, I saved the best for last. Want Tytano mogen jullie écht niet overslaan. Wat een toffe plek! Hier hebben ze een oude tabaksfabriek omgetoverd tot allerlei toffe bars, biercafé’s en restaurants. Het is eigenlijk één grote hipster playground, waar je niet snel uitgekeken bent. Van hooizolders met oude schoolbanken tot aan plantaardige restaurants en dikke nachtclubs. En voor mensen die nu allergie of jeuk krijgen: don’t worry, de plekken zijn uberhip – níet per se de mensen. Je vindt er weinig toeristen en veel locals. Maar, where to go? Wij waren ZEER fan van Wezze Krafta, waar meer dan 20 verschillende biertaps achter de bar de muur sieren. Proeven maar! Geen idee wat je moet bestellen? Ik vond de American Wheat ‘Hey Now’ erg lekker! (Het klinkt misschien niet zo, maar dat is dus een Pools biertje!). Uit geproefd? Loop dan een paar meter door naar Hala Glówna, een café dat ’s avonds verandert in een bruisende nachtclub, met DJ en al. Me-ga-leuk. And bring your swag, want die Polen kunnen mij een partijtje dansen. Sta je dan, met je losse two-step.

Tytano
Tytano.

Lees hier meer over mijn trip naar Krakau! 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *