Op sabbatical met een vast contract. #HOEDAN

20-Something in New York

Op sabbatical? Ja dat wil je. Eindelijk die reis maken die nooit ging lukken in die drie weken die jij mag opnemen van die ouwe brombeer (lees: baas). Misschien wil je wel een paar maanden remote werken vanuit Rio? Of wie weet boek je ‘m wel naar New York! Een zomer toeven in The City en studeren aan NYU of Columbia. Not bad, ey? 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

‘Ja, maar. hallo… Baan. Kan echt niet. Contract. Iets met ‘vermoorden.’ Enzovoorts. En meestal gaat dit gesprek dan zo:

‘Ja, leuk hoor Cath, maar ik heb gewoon een fulltime baan.’
Ja dus? Die had ik ook. Een vast contract zelfs, en ik heb toen ook gewoon mijn biezen gepakt om drie maanden te wonen en studeren in New York City! En het was me-ga-gaaf. Dus nee, het is niet onmogelijk, om onbetaald verlof op te nemen met een 9-5 job.

‘Ja, maar jij was reisjournalist.’
Ja dus? Ik heb niet één letter geschreven vanuit daar, hoor. Ja oké, voor 20-Something dan.  Nieuwsgierig? (Mijn New Yorkse avonturen lees je hier!)

‘Ja, maar hallo. Ik werk er pas een jaar.
Ja dus? Ik werkte nog niet EENS een jaar.

‘OK. Maar #HOEDAN?’
Kijk nu komen we ergens. Here we go!

1.Go find that cucumber!
Vraag jezelf allereerst af of er in jouw vakgebied zoiets is als komkommertijd. In de journalistiek is dit bijvoorbeeld altijd in de zomer. Je weet wel; zo’n periode waar eigenlijk het merendeel van je collega’s uit z’n neus zit te vreten, omdat de halve wereld op vakantie is. Kun jij lekker uit je neus gaan vreten ergens anders. Joe.

2. Investeren kun je leren
Is er een Business Course of Masterclass die jij nog graag zou willen volgen? Top. Vind er 1 of 2 aan een goede universiteit far, far away in een land waar jij nog graag naartoe wilt. Verkoop aan je baas dat je jezelf graag blijft ontwikkelen, en deze kennis uiteraard mee terug neemt, wat natuurlijk ook weer een asset is voor het bedrijf. Misschien zijn er wel projecten in de toekomst waarbij zij deze kennis goed kunnen gebruiken? Daarnaast kun je ook altijd aanbieden om buiten de colleges remote te werken!
*TIP: kies classes of courses die verspreid zijn over minimaal 8 weken… Tja, dan moet je wel twee maanden weg, is niet anders. Sorry man. Kun je mooi daarna nog een maand reizen.

3. Goed verhaal, lekker kort
Het is nogal belangrijk om je ‘verhaal’ straight te hebben, voordat je tegenover je baas een kak-relaas gaat zitten ophouden over ‘hoe je al vanaf kleins af aan…’ Nee. Stop. KAK dus.  Bedenk goed waarom je dit wilt, waarom het bedrijf eigenlijk prima drie maanden zonder jouw toverkunsten kan (stagiair aannemen?) en hoe jij ervoor zult zorgen dat er een vlekkeloze overdracht plaatsvindt. Kortom: jouw ‘Why’ is het meest van belang dus denk er nogmaals beregoed over na waarom je dit zo graag wilt. Schrijf een paar sterke argumenten op en ga niet een half uur lopen zwetsen (wat een chill woord) over hoe graag je ‘ooit nog’ naar het buitenland wilde. Nobody cares.

4. ‘Visa kiezen 101’
Zoek een land waar je minimaal drie maanden op toeristenvisa het land in mag. Sowieso handig voor reizen, maar let op(!) bij de meeste universiteiten mag je je ook alsnog aanmelden als student, op het moment dat je niet een fulltime student bent, zonder dat je daar dus een werk- of studievisum voor nodig hebt. Scheelt je een hoop pecunia’s, want die prijskaartjes zijn echt niet grappig. Oh en eindeloos visa gezwets (ik houd ‘m gewoon erin). Oh en 6 maanden tijd. Oh ja, en het risico dat je het visum überhaupt niet krijgt. Win-win-win-win? Zoiets.

5. Buurten bij het internationale broertje
Een sabbatical kun je natuurlijk in allerlei manieren invullen. Maar werk je toevallig bij een internationaal bedrijf of een grote corporate? Summum! Want dan gaan de deuren wat sneller voor je open eenmaal over de landgrenzen. Vraag eens naar de mogelijkheden om een exchange te doen met een dependance in het buitenland, mocht je dat interessant vinden. Ikzelf vind het tegenwoordig nog zo veel gaver om een tijdje in het buitenland te wonen en vanaf daar trips te maken, dan weer drie maanden uit een grote rugzak te leven. Waarbij je ‘s avonds je ogen toe doet in een hostel waar de buidelrat nog een rondje aan je plafond knaagt voor slapen gaan. En jij vervolgens bidt dat die fatsige vierpotige haarbal niet vannacht bij jou onder de dekens kruipt…

Kortom: this shit is not bananas, het is gewoon mogelijk en je moet gewoon gaan met die banaan. Ook hier geldt weer: no guts, no glory! En zoals ik al schreef in deze column, wil ik heel graag dit jaar een maand remote werken. Ik weet alleen nog niet waar… Any ideas? Shoot!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *