Eerlijk gezegd voelde de titel van dit boek voor mij een beetje dubbel: Nice girls don’t get the corner office. Want ja, ik wil wel degelijk leren onderhandelen zonder schuldgevoel; eens godvergeten kappen met dat eeuwige verontschuldigen en leren toe-eigenen waar ik recht op heb. Stoppen met mijn ideeën weggeven en minder bescheiden zijn. Het liefst zonder blikken of blozen, ja. ‘Maar nice girls DON’T?’ Tja, ik hoef ook niet te transformeren naar the new bitch on the block…
Beste mannen,
Eerst even dit. Mocht je nou al gaan steigeren bij de feministische titel van deze blog (snap ik), maar stop niet direct met lezen. Want dat zou zonde zijn. Waarschijnlijk ben jij, net als ik, flabbergasted door deze sombere statistieken. Wereldwijd heeft namelijk slechts 8 procent van de bedrijven een vrouw aan de top. In Japan en Zuid-Korea verdienen vrouwen respectievelijk 28 procent en 39 procent minder dan mannen. In Nederland verdient een man 16,1 procent meer per uur, dan een vrouw. Terwijl in Hongarije dit percentage ligt op slechts 4 procent! Waarom zijn er nog zulke verschillen? Nog geen jaar na het afstuderen verschilt het salaris van een man al zo’n 8 procent van dat van de vrouw – uit dezelfde lichting (Frankel, 2018). Barbaars, vind ik het.
‘Je moet weten wanneer je moet samenwerken voor de beste resultaten en wanneer je je alleen op winnen moet richten. Als je dat verschil kent, kun je van lief meisje veranderen in een vrouw die wint’
Ik begon maar gewoon met lezen en was na pagina 1 al godsblij dat ik dit boek opgestuurd kreeg. Hieronder schreef ik de meest waardevolle lessen op die ik leerde van dit boek. Gaan we: 5 x lessen om in je oren te knopen uit het boek Nice girls don’t get the corner office.
Lees ook: 5 x learnings uit het werkboek ‘Babe, You Got This’
1. Verspil eens wat tijd
Veel vrouwen werken snoeihard, vijf dagen per week, omdat sommigen denken dat ze er harder voor moeten werken dan mannen – die vaak ’s ochtends eerst 30 minuten bijpraten over the latest in honkbal of welke sport dan ook. ‘De waarheid is dat er geen enkele vrouw ooit is gepromoveerd alleen omdat ze zo hard werkte’, aldus Lois P. Frankel in Nice girls don’t get the corner office. Dit komt ook door andere factoren, als strategisch denken, hoe je in een groep ligt, tot aan netwerken op de juiste momenten. Dus dat half uurtje chit chatten over honkbal is zo gek nog niet. Tijdsverspilling, terwijl je ook kunt werken, denk je dan. Maar mannen begrijpen goed dat zo’n gesprekje over sport met je baas of manager betekent: werken aan een relatie, wat louter in je voordeel kan werken. Daarnaast geldt toch vaak dat hoe meer werk je verzet in die uren, hoe meer werk je aankan toch? So it wil just come piling up… Houd dat in je achterhoofd, ladies!
2. #Durftevragen
Als je iets wilt, vraag er dan om. Ga er niet braaf op zitten wachten, want geen enkele werkgever staat te springen om jou een raise te geven. Een hogere bonus. Een auto van de zaak. Of drie maanden onbetaald verlof. Als je er niet om vraagt, krijg je het ook niet. Soms ben je ook al geneigd het negatief in te vullen met ‘dat krijg ik toch niet’, en laat het daarbij zitten. NEE! Niet doen dus. Ik heb ook op mijn oude werk gevraagd om drie maanden onbetaald verlof en had uit voorzorg al mijn ontslagbrief uitgeprint. Ik wist namelijk zéker dat ik het niet zou krijgen. En ik móest, zóu en gíng toch echt naar New York. Maar guess what? De reactie was: ‘als je daarna maar weer terugkomt.’ Dus zo zie je maar weer: ga niet wachten tot je krijgt wat je wilt. Vráág erom!
3. Voor wat hoort wat
Ik ben hier zelf dus knetter slecht in. En als ik het zo lees, geven vele vrouwen al snel in, als een probleem opgelost moet worden. Maar, bedenk eens wat je ervoor terug wilt? Je bent geen Sinterklaas. Voor wat hoort wat, wees niet bang om er iets voor terug te willen. Dit is kantoorpolitiek, en je moet het niet ontlopen. In Nice girls don’t get the corner office, Frankel zegt:
‘Voor wat hoort wat. Bedenk wat de ander wil en wat jij te bieden hebt. En hoe er een win-win situatie kan ontstaan. Wees niet bang om je fiches te verzilveren’
4. Zet je contacten in
Ik heb zelf echt een (schijt)hekel aan mensen die het heel nodig vinden om te laten weten wie ze allemaal wel niet kennen. Ongegeneerd namedropping. Maar er is niets mis mee om op slimme momenten de dots uit jouw netwerk met elkaar te connecten. Vrouwen zijn hier vaak te bescheiden voor, terwijl de juiste contacten echt deuren kunnen openen. Gewoon DOEN, dus. Want een ander doet het ook. Dus niets geen voortrekkerij.
5. Van lief meisje naar succesvolle vrouw #HOEDAN
In dit boek worden vrouwen eigenlijk opgedeeld in twee types: het lieve meisje dat wil dat iedereen haar aardig vindt en niet egoïstisch wil overkomen versus de volwassen vrouw die succesvol is, haar doelen behaalt en snapt dat enkele weerstand hierbij onvermijdelijk is. Dat laatste begint bij voor jezelf opkomen. En dat is soms lastig. Er komt tenslotte vaak weerstand bij kijken. En dat irritante kutschuldgevoel. Dus, doen we het liever niet. Nou B – to the – ullshit ‘jongens.’ Stel jezelf doelen en ga ervoor. Leef naar je eigen waarden. Wees voorbereid op enige tegenslag en ga er gewoon voor. Krijg je veel weerstand? Vraag je dan af waar dat vandaan komt. En onthoud: nice girls don’t get the corner office (oh en, no guts no glory!).
‘Weerstand is vaak het teken dat je op het goede spoor zit. Je komt op voor jezelf en voor je doelen. Laat je er niet door ontmoedigen en gebruik het juist om je doelen dichterbij te brengen’
Nice girls just don’t get it
Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel begrijp dat sommigen een aantal vooroordelen hebben over dit boek. Je wilt tenslotte geen promotie tot the new terror bitch on the fourth floor en ook niet door het leven gaan als man. Maar daar gaat dit boek dus niet over, en ik vond het werkelijk een verademing. Een boek vol AHA-momenten, herkenning en wijze lessen. Maar dus ook vol schrikbarende feiten. Soms sloeg ik dus ook pissed off as hell de volgende bladzijde om. Want laten we wel wezen: deze ongelijkheid is er nog steeds. Absoluut de moeite waard om te lezen dus. Sterker nog, ik vind zelfs dat elke vrouw dit boek ooit gelezen moet hebben. Zo.
(PS. wist je dat Osama Bin Laden kon worden opgepakt dankzij een vrouw? Jup, een killer data analyste bij de CIA tracked his ass down. Stel je toch eens voor dat zij minder zou verdienen dan haar collega met baardgroei… Just saying).
Met dank aan Boekerij Uitgeverij.