Het leven is niet altijd rosé en maneschijn. Maar hee, dat is oké  (+WIN!)

Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf

Deze fangirl volgt al ruim een jaar Judith Noordzij op Instagram. Judith is coach, spreker en schrijver en ze inspireert mij elke dag met haar aanstekelijke drive en missie om bewuster en fit door het leven te gaan. Deze maand ligt haar boek ‘Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf’ in de winkel. En dat las ik dus één dag uit. Hieronder lees je waarom.

Boek ‘Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf’

Al meteen na de eerste vijf pagina’s voelde het boek van Judith als een ware verademing. Verhelderend. Ik kon al snel niet meer stoppen met lezen. Judith beschrijft haar hele levensloop in de meest eerlijke, kwetsbare vorm. Ontzettend dapper. Van de meest diepe dalen en alle emoties die daarbij komen kijken, tot wat ze vandaag de dag heeft bereikt en hoe ze daar gekomen is. Onderwerpen als hoog gevoeligheid, torenhoge ambities, de drang naar onmiddellijke behoeftebevrediging, erbij willen horen en het over- en voorkomen van een burn-out, passeren de revue.

Een gemiddelde aflevering van Dr. Phil was er niks bij

Momenteel schrijf ik deze blog vanuit Turijn; een ronduit prachtige stad in Noord-Italië. Ik voel mij bevoorrecht dat ik hier een maand kan rond hobbelen en schrijven, maar dat is niet de enige reden dat ik hier zit. ‘Maakt u een grap?’ was mijn reactie toen de huisarts mij wilde doorverwijzen – terwijl ik tegenover hem nonchalant probeerde te happen naar íets meer lucht. ‘Maar ik ben net terug van een maand Bali meneer’ ging ik er tegenin. ‘Dus overspannen? Dat lijkt me sterk.’ Maar het negeren werd lastig. Huilen gebeurde te pas en (vooral) te onpas, zonder enige aanleiding. In de Appie, in de sportschool, op het terras. Achteraf moest ik er vaak om lachen. Ik huil normaliter nou eenmaal niet (zo snel), maar dit was janken met de pet op. Immense krokodillentranen. Niagara Falls. Een gemiddelde aflevering van Dr. Phil was er niets bij.

Nu laat mijn Instagram account je waarschijnlijk anders doen geloven. Terecht. Maar goed, je zet nou eenmaal niet zo snel teksten als ‘YES! Vandaag maar 4 uur gehyperventileerd. Huilbuienteller op: 2. #progress #millennialife #lekkergoings’ op Instagram, alsof je net met crossfit bent begonnen en weer een haltertje zwaarder kunt liften.

Knots knetter herkenbaar

Judith benadrukt in haar boek ook hoe belangrijk het is dat je ontdekt wie je bent en wat je nou eigenlijk écht graag wilt. Je bent niet je CV en je bent ook niet je competenties. Jij bent jij, als persoon. Alleen de vraag is of je jezelf goed genoeg kent. Als je eens terugdenkt aan je jeugd; wat wilde je dan vroeger graag worden? Waar was je goed in? Doe je nog (wel eens) iets met die passie? Krijg je energie van je huidige baan? Dit boek helpt je om jezelf beter te leren kennen en goed voor jezelf te zorgen. Zowel mentaal als fysiek.

Ik kan mij goed identificeren met Judith’s verhaal: een levendige studententijd bij het corps, in het plaatje willen passen, je baan opzeggen omdat het niet meer gaat en je passie achterna chasen op eigen houtje. Dit boek is een bewijs dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is, in tegenstelling tot de schijnperfectie van ieders leven op Instagram (inclusief dat van mij). Je zit nou eenmaal niet elk weekend in de zon op het terras met een glas lichte rosé uit de Provence. Soms gaat het gewoon even allemaal niet zo awesome en dat is dus ook helemaal niet ‘erg.’

Pssst… ik mag een boek weggeven!

Hiep hoi! Ik mag van uitgeverij Unieboek Spectrum een exemplaar weggeven! Dus: kun jij wel een portie lef gebruiken om te ontdekken wie je bent en waar je passie ligt? Laat hier onder deze blog een reactie achter waarom jij dit boek graag wilt lezen en wie weet valt hij binnenkort wel bij jou op de deurmat!

You may also like

22 Comments

 1. Ik ken June Noordzij niet maar je blogpost maakte mij erg nieuwsgierig! Ik ben heel benieuwd hoe eerlijk, en kwetsbaar zij haar levensverhaal durft te delen, zoals jij schreef. Want dat zie je tegenwoordig nog maar weinig écht eerlijke verhalen over struggles, komen waar je wilt komen en doorzetten. En daar kan ik zelf ook nog wel een portie inspiratie van gebruiken 😉

 2. Woow Cath, wat heftig te lezen van jouw overspannen-ness. Hopelijk gaat het alweer beter met je. Doe vooral rustig aan en lekker laten lullen 😉

  Ik win graag dit boek, omdat ik denk dat ik mij ook zeker ga herkennen. Van jurist naar freelance PR en content was een hele stap, maar ook vooral mentaal.

  Liefs

  1. Thanks Suus, lief! Ik doe m’n best:) Denk dat jij je ook zeker zult herkennen in Judith’s verhaal. Echt een fijn boek. En Lekker Laten Lullen inderdaad, dat wordt het volgende boek dat ik ga lezen! Haha. Liefs

 3. Hi Cath, wat ben je open over jezelf in dit stukje!!
  Ik heb op social media al veel stukjes van meiden gelezen die zich in het verhaal van Judith kennen! Daarom ben ik ook benieuwd naar haar boek.
  Hoop dat het beter met je gaat!
  Liefs, Ilse

  1. Hiii! Ja, daarom. Het kan nou eenmaal niet altijd fantastisch gaan, dus ik vind dat je dat ook moet opschrijven:) Komt wel weer goed. Hopelijk gaat met jou alles goed? Leuk dat je meedoet met de win-actie! LIEFS ♡

 4. Hee hallo! Super fijn dat er eerlijke mensen zijn die durven te schrijven over hun zelf in de verschillende aspecten. Maar vooral wat ik mooi vindt is dat er wordt laten zien hoe sterk je eigenlijk bent om door te gaan. Om je kwetsbaar, onverzekerde ik wil omarmen.
  Ik herken dat! Het is pijnlijk maar ook super mooi. Zelf ben ik nog aan het ontdekken wat ik nou echt wil. Soms denk ik dat ik het weet en dan gebeurt er weer iets stoms kleins en dan is het dag vrolijkheid hallo sadness.
  Alleen al jou stukje lezen krijg ik zin om hem te lezen. Ik snap ook wel dat je hem in 1 dag heb uit gelezen!

  Groetjess

  1. Hee hoooooi Anna! Dank voor je fijne, nét zo eerlijke reactie:) Klinkt alsof jij ook zeker wat aan dit boek kunt hebben! De kunst is, zoals Judith ook schrijft, om er een project van te maken. Van jezelf! Met behulp van vragen stellen, moodboards, lijstjes waar je blij van wordt, etc. Om erachter te komen wat je nou eigenlijk echt graag wilt. Hopelijk valt het boek binnenkort bij jou door de bus, anders is het zeker de investering waard hoor! ♡

 5. Ik zou dit boek ontzettend graag willen winnen. ik herken me er heel erg in. Ik ben nog maar 19 en al veel last van en ontzettend veel stress en gespannenheid met alle gevolgen van dien. Het lijkt me hoe jij al beschrijft , een verademing , alleen maar om t feit dat er meer mensen hier last van hebben. Fingers crossed! X

  1. Hi Emma, och 19 is wel echt te jong om zoveel last te hebben van stress en (over)spanning. Wat zeg ik – ongeacht de leeftijd is het natuurlijk nooit de bedoeling zoveel spanning in je lichaam mee te dragen. En gelukkig voelt dit boek zeker – zowel letterlijk als figuurlijk – als een verademing. Helaas verdwijnt niet op magische wijze de hyperventilatie, dat kan ik niet beloven. Maar het is een fijne gids om mee te werken en biedt veel handvatten om aan de slag te gaan met je zoektocht! Succes, hopelijk vind je snel wat meer ontspanning ♡

 6. Ik ben voor mezelf ook bezig met die reis van jezelf vinden en do things that make you happy, met de nodige dalen. Daarom lijkt me het tof om te lezen hoe de reis van iemand anders is geweest. Toffe blog!

  1. Hi Mark! Wat goed dat je al zo bewust bezig bent. Helaas horen die stomme diepe dalen er ook bij in ‘t leven. Maar zonder, zijn ook geen hoge pieken natuurlijk 😉 Judith schrijft heel open over haar ‘reis’ dus dit klinkt zeker als een must-read voor jou! Ik ga voor je duimen… Zet ‘m op! Liefs

 7. Mooie eerlijke en vooral kwetsbare blog Cath. Ik volg Judith ook al een lange tijd en haar teksten zijn recht voor de raap, maar raken je recht in je hart. Toen haar boek uitkwam, heb ik hem gelijk besteld. Ook ik zit momenteel in een lastige kwestie. Ongelukkig met mijn (net nieuwe) baan en na het lezen van haar boek druk aan het uitzoeken welke kant mijn levenspad nu op gaat… gelukkig duurt niets voor eeuwig en gaat ook deze fase zijn uitweg wel weer vinden. Als je er maar niet mee doorsukkelt en je bewust bent van alles wat je voelt. Want juist dat gevoel, dat is waar je oplossing ligt. Vaak weet je eigenlijk heel goed wat je wel wilt, en vooral wat je niet wilt. Succes met jouw verdere zoektocht, ik blijf je volgen! Liefs

  1. He girl! Thank youu, wat een mega lief berichtje van jou! Ja, het zet je echt goed aan het denken, hè. Vind het vet knap om zo je hele levensloop ‘even’ eerlijk op te schrijven. Dus ik dacht het minste wat ik kan doen is ook eerlijk zijn over hoe het de laatste maanden gaat… Ook al lijkt het alsof ik het fantastisch heb in Italië (ook zeker waar), er zijn ook echt kutdagen. En ook ik ben er helaas nog niet vanaf, verre van voelt het nu. Maar wat vervelend zeg dat je nieuwe baan tegenvalt… dat had je natuurlijk niet verwacht. Maar onthoud: het leven is te leuk en te kort om vijf dagen per week iets te doen wat je niet leuk vindt! En je hebt helemaal gelijk; ik moet dus nog wat meer aan dat bewust zijn werken. Nogmaals dank voor je lieve reactie, jij ook succes en veel liefs!

 8. Dag lieve Cath,

  Helaas zelf ook ervaringsdeskundige geworden. Ik werkte heel hard vanaf jongs af aan met als doel “iemand” te worden en “het” te maken in het leven.
  Ik werkte voor een baas die gouden bergen beloofde en daar misbruik van maakte. Ik heb bijna 1,5 jaar lang 7 dagen per week gewerkt met belachelijke uren en zonder enige vorm van gezonde rust. Dat allemaal voor de beloofde gouden bergen, waardering en om iemand te zijn. Toen bleek dat de targets gehaald waren maar de gouden bergen niet kreeg stortte ik in. Mijn vertrouwen was geschaad en de waardering die ik dacht te krijgen tot een dieptepunt belandt.
  Toen ik op last van de dokter rust moest nemen heb ik nooit meer iets gehoord en zelfs mijn salaris met advocaten terug moeten krijgen.
  Ik ben nu bijna 2 jaar verder en al ruim een jaar weer met veel plezier naar (ander) werk.
  Maar ik kan niet zeggen dat ik er helemaal overheen ben gekomen en heb er nog vaak last van.
  Groot voordeel; het maakt je alerter en sterker. En de tijd heelt alle wonden!
  Doe wat je leuk lijkt, het boeit echt niet wat een ander daarvan vindt.

  Het lijkt me heel boeiend te lezen hoe een ander dit heeft getrotseerd.

  Kus Rogier

  1. Lieve Ro,

   Dank voor je eerlijke verhaal, wat mooi dat je dit zo deelt. Het klinkt toch gewoon belachelijk hoe mensen soms met je omgaan binnen bepaalde organisaties. Kan er echt boos om worden. Eén van de dingen die mij duidelijk is geworden, is dat zo’n spanning zich dus jarenlang opbouwt, en niet over één nacht ijs gaat. Dus kun je nagaan hoe lang jij jezelf eigenlijk hebt weggecijferd en voorbij bent gerend. En uiteindelijk voor wat? Nou, laten we het inderdaad positief bekijken (voor zover dat kan) en zeggen dat het een harde les is, eentje waar je BIJZONDER veel van leert. ‘Doe wat je leuk vindt, het boeit niet wat een ander daarvan vindt’ is een gouden regel. Ik moet zeggen dat overspannen zijn geen feest is, maar gelukkig heb ik (nog) geen burn-out, en kan ik het nog voorkomen. Hoop ik! Vind het heel vervelend te horen dat jij er nog altijd last van hebt. Hopelijk wordt het toch steeds wat minder en wie weet valt Judith’s boek binnenkort bij jou door de deur! LIEFS

 9. Hallo!

  Ik moet eerlijk zijn, de titel van het boek leek me eerst niet zo aan te trekken, advocaten brrrr ☺️. Tot ik begon te lezen wat je schreef, en dat prikkelde me wel! Ik heb drie jaar geleden een burn out gehad, en na een dik jaar afzien eruit kunnen krabbelen, door hulp en medicatie. Toch blijft het een evenwicht zoeken, en ben ik nog steeds zoekende ook naar mezelf. Heel benieuwd wat het boek zou doen met me! En, ik kan altijd bij leren of nieuwe ideeën opdoen, want ook al ben ik nu wel ok, ik wil het graag zo houden! Groetjes en bedankt voor de actie, om ook anderen ervan bewust te maken, voor je eerlijkheid 🙏🏻

 10. Hoi Cathelijn,

  Ik volg Judith Noordzij ook al een tijdje op instagram, en ben echt blij om iemand te volgen die zowel de positieve als negatieve momenten laat zien (incl. vreugde, twijfels en huilbuien). Ik zit al een tijdje te twijfelen om het boek te kopen. Fijn om nog een positieve recensie te lezen, en natuurlijk dat het boek jou zo aanspreekt!
  De reden dat het boek mij aantrekt is omdat ik op dit moment zeker wat hulp, positieve invloed en een andere blik op zaken kan gebruiken. Ivm een chronische ziekte verloopt mijn leven helaas niet op de standaard manier, en zeker niet volgens dat plaatje dat ik altijd in mijn hoofd had. Sinds een aantal maanden werk ik, maar ik merk dat het nog moeilijk is om die balans tussen werk, privé en gezondheid te vinden. Ik probeer de laatste tijd juiste keuzes voor mezelf te maken en hierbij naar mijn gevoel en lichaam te luisteren ipv dat stemmetje in mijn hoofd. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, en elke hulp hierbij zou fijn zijn.

  Liefs Anna

 11. Wat wil ik dit boek graag lezen!! Ben zelf 22 maar helaas ook jaren last gehad van overspannenheid. Ik vind Judith een enorm inspirerende vrouw en ben een keer naar haar ontbijtjes geweest en wat is het dan fijn dat er mensen zijn die weten dat je je niet aanstelt maar dat je gewoon zo ontzettend graag alles wilt! (En het liefst alles tegelijk) Maar dat dat niet nodig is. Hele goede reminder van jou: je bent niet je CV, je bent niet je competenties. Want dat voelt voor mij, zeker in een wereld als net afgestudeerde rechtenstudent wel vaak zo.
  Hoop hem te winnen!!!

 12. Wauw, dank allemaal voor jullie mooie reacties! Vandaag maak ik de winnaar bekend! 🥁*tromgeroffel *… Gefeliciteerd @Mark! Jij bent de gelukkige die het mooie boek van Judith Noordzij binnenkort op je deurmat ontvangt 🙂 Ik wens je alvast veel leesplezier en ik hoop dat je er wat aan hebt! Nogmaals dank voor al jullie lieve reacties! ♡

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *