Heb jij er wel eens over nagedacht om een tijdje vanuit het buitenland te werken? Vast wel! Eind vorig jaar, schreef ik al in deze blog, dat ik een maand remote wilde werken. Nou, de kogel is door de kerk: ik vlieg op 9 juni voor 5 weken naar New York! En jij kunt dat ook. #HOEDAN? Dat vertel ik je in dit blog!
Ik hoor steeds meer mensen om mij heen die voor een jaar naar het buitenland vertrekken. Mensen die switchen naar die ene dependance in Sydney, ‘thuiswerken’ vanaf Bali of reizende ondernemers die met een laptop en backpack inloggen op een wifi netwerk in Chiang Mai. Want: waarom niet?
Daarnaast is het voor bedrijven steeds lastiger om ons ‘twijfelachtige hoppende Millennials’ binnen boord te houden, dus als jij met een goed voorstel het kantoor van je baas instapt, heeft dat prima kans van slagen. Zolang je maar belooft daarna weer terug te komen.
Nomadelijstje
Allereerst: neem eens een kijkje op Nomadlist! Hier zijn meer dan 1.250 steden wereldwijd beoordeeld door… jawel, digital nomads, of course. Benieuwd naar de top 10?
- Canggu (Bali)
- Budapest (Hongarije)
- Chiang Mai (Thailand)
- Bangkok (Thailand)
- Ho Chih Min (Vietnam)
- Barcelona (Spanje)
- Kuala Lumpur (Maleisië)
- Praag (Tsjechië)
- Berlijn (Duitsland)
- Medellín (Colombia)
En New York staat op #16! Deze toplijst is gebaseerd op verschillende factoren, waarvan de belangrijkste: Cost of living, Internet, Fun, Safety. Maar de algehele Digital Nomadscore wordt zelfs bepaald door onder meer de Air quality, Peace level en LGBT friendly. En ik hoor je denken…waarom staat dan zo’n AWESOME stad als NYC op nummer 16 in de ranglijst? Jup, de kosten. Dus wil jij ook graag een maand – of langer – wonen en werken in NYC? Dan moet je op een aantal zaken letten. Where to begin? Bij een visum, werkplek en woonruimte regelen!
1.ESTA aanvragen bij eVisa
Voor een reis naar de VS moet je altijd een ESTA aanvragen. Dit kan soms nog lastig zijn. Er zijn veel fake websites, die beweren de enige echte Official ESTA Application website te zijn. Je moet behoorlijk wat belangrijke vragen (eerlijk!) beantwoorden, dus zorg dat je deze volledig begrijpt. Daarnaast wordt het sowieso lastig wanneer je geen creditcard in je bezit hebt. Ik heb eVisa ontdekt waar je, voor een tientje meer (lees: skip 2x Starbucks deze maand), gewoon met je normale bankpas kunt betalen. Waar alles in het Nederlands staat vermeld, je op Nederlandse werkuren kunt bellen, mocht je hulp nodig hebben en ik binnen 19 minuten na mijn aanvraag, de ESTA-reistoestemming in mijn inbox had! Oh, en daarnaast koppelen ze jouw ESTA automatisch aan je paspoort, dus geen gedoe met printen en papiertjes. Ideaal!
Als Freelancer kun je deze ESTA aanvragen en krijg je toegang tot de VS voor 90 dagen. Wanneer je wilt werken voor een in Amerika gevestigd bedrijf, zul je een B1 moeten aanvragen.
2. Werkplek vinden
Mensen die de huurprijzen kennen van een flexibel werkbureautje in Amsterdam, denken misschien dat dit in New York al helemaal onbetaalbaar is. Well, it beats the odds, want voor een flexplek betaal je daar per maand tussen de 200 en 300 dollar. Even duur dus, en op sommige plekken zelfs goedkoper! ‘Usual suspects’ als WeWork en Spaces vind je in New York ook. Maar er zijn voldoende toffe, kleinere co-working spaces waar je je ook voor kunt inschrijven. Zoals 42West24 in Chelsea of Spacious @Public. Natuurlijk staat New York ook bekend om zijn talloze koffietentjes waar je ook lekker kunt werken. Alleen is het de vraag of al die koffietjes per dag dan opwegen tegen de huurprijs die je anders betaalt met gratis koffie… 😉 Ennnnn…aangezien er zoveel toffe plekken zijn en je ook een plekje kunt reserveren voor één dag of een week, ga ik een combinatie van beide proberen – keep you posted! (Stiekem lijkt mij The Wing dus fi-fa-fantastisch, maar goed… a girl can dream).
3. ‘Betaalbaar’ wonen in the city
Ja, we kunnen er niet omheen. Het ís gewoon erg duur wonen in NYC. Maar, je kunt zeker zoeken naar een leuke studio in bijvoorbeeld Dumbo of Williamsburg via Airbnb (superleuke wijken en ook al behoorlijk prijzig) of op zoek gaan naar een sublet (kamer in onderhuur). Bijvoorbeeld via de Facebookgroepen ‘Gypsy Housing in New York’ of ‘Dutch NYC.’ Ik zou je aanraden zeker een flatmate te zoeken of bij iemand in te trekken. (En voor de ladies onder ons: mocht je geen problemen hebben met een female-only appartementencomplex; dan is The Webster wellicht iets voor je!)
Benieuwd naar mijn avonturen in New York? Volg mij via Instagram.
(PS. daarvoor ben ik eerst nog een weekje te vinden in Marrakech – tips are welcome!)
* Dit blog is geschreven op verzoek van eVisa Application Services.
1 Comment