Een bakkie in NYC met… Valerie Vallenduuk @PresentYourStartup

Present Your Startup New York

Na 10 jaar als advocaat vroeg Valerie Vallenduuk, oprichtster van Present Your Startup, zich af: ‘is dit het nou?’ In 2016 won haar ondernemersgeest het, van de advocatuur. Dat was de aftrap voor het Haarlemse startupecosysteem Present You Startup (PYS), wat inmiddels zijn weg vond naar Harlem, New York. Afgelopen week was de derde editie van Present Your Startup New York (Haarlem2Harlem)… en ik was erbij!

Lees in dit blog over mijn bakkie met deze Haarlemse onderneemster die langzaam de wereld verovert met haar entrepreneurial fever.

‘In Amsterdam gebeurt al zoveel. En ik kon niet geloven dat niemand de link had gelegd tussen Haarlem en Harlem’

 Terwijl wij letterlijk onder de Brooklyn Bridge doorvaren, vraag ik mij af hóe Valerie het voor elkaar kreeg een brug te slaan tussen Haarlem en Harlem, en waarom zij juist koos voor New York.
Ja, New York is een wereldstad. Do I need to say more?,’ aldus de oprichtster.

 Oke, fair enough. Maar, hoe heb je deze stap weten te maken? Dat moet niet gemakkelijk zijn geweest…
“Vanwege mijn expertise in samenwerkingen opzetten met overheden en het creëren van communities en startup- en innovatie ecosystemen, betrok ik de Gemeente Haarlem in het idee om de connectie met Harlem te maken. Vanzelfsprekend werd als overheidsorgaan voorzichtig omgegaan met reisjes naar New York, maar ook de gemeenteraad omarmde uiteindelijk in het tweede jaar de relatie die Haarlem met Harlem bouwde. Ik ben super trots dat er een samenwerking tot stand is gekomen tussen deze twee steden die ik liefheb.”

‘Het idee voor Present Your Startup ontstond in 2014 onder een palmboom op Curaçao’

En de stap naar de Cariben?
“Ik kom al 10 jaar op Curaçao als plek om te resetten. Ik heb bijna onuitputtelijke energie, persistence en passie voor wat ik doe, maar soms moet die energie weer even opgeladen worden en dat doe ik op Curaçao. Ik heb altijd gezegd tegen mijn man: “op Curaçao kom ik om te relaxen”. Ik zag elke keer als ik er was, dat ik waarde zou kunnen toevoegen in deze mooie regio en uiteindelijk in 2017 breidde we uit naar het Caribisch gebied. Hier zijn we ook vol aan de slag en hebben we naast een event, ook trainingen voor startups uit het gehele Caribisch gebied, deelnemers komen van Aruba tot British Virgin Islands.”

Hoe is het idee voor PYS eigenlijk ooit ontstaan?
“Dat ontstond in 2014 onder een palmboom op Curaçao. Ik hoorde dat ondernemers met goede ideeën niet zo snel meer financiering kregen bij de bank. Crowdfunding was toen net in opkomst en ik ben altijd fan geweest van tv-programma’s als Dragons’ Den en Shark Tank. Ik bedacht toen: het zou toch fantastisch zijn als je een event met live crowdfunding of live investeringen weet te organiseren. Zo gezegd, zo gedaan!”

‘De warmte en dankbaarheid die ik voel van mensen in het Caribisch gebied is onbeschrijfelijk mooi’

What’s the dream?
“Ik wil waarde toevoegen in minimaal 1000 mensenlevens. Dat klinkt groots, maar we zijn al aardig op weg. En met mensen bedoel ik personen met talent, die zelf ideeën hebben om de wereld te verbeteren, of een innovatieve, sociale of duurzame oplossing hebben voor een probleem. Ik wil blijven werken aan het bouwen van ecosystemen. Een goed ecosysteem bouwen, duurt 15 tot 20 jaar. In de regio Haarlem zijn we net 5 jaar op weg.”

En op persoonlijk vlak?
“De internationale relaties die wij opbouwen geven mij ook kansen om mijzelf te blijven ontwikkelen. En met mijn gezin op verschillende plekken te wonen en te werken. Diversiteit is daarbij voor mij een zeer belangrijke aspect. De warmte en dankbaarheid die ik voel van de mensen in het Caribisch gebied is onbeschrijfelijk mooi. Ik wil impact maken en geef niet op totdat dingen werken.”

‘In 2014 was het startup ecosysteem in Haarlem nul’

Vanwaar de passie voor startups en wat is jouw rol precies?
“Het creëren van startupecosystemen is superbelangrijk voor de toekomst van iedereen. En ook innovatie binnen bedrijven is belangrijk. Maar dat kost eerst een smak geld en er moeten veel intern veel veranderen. Startups hebben dat van nature; die bedenken iets nieuws en beginnen gewoon op nul. En mijn rol daarin is eigenlijk binnen het ecosysteem verbinden. De focus ligt bij investeerders en startups met elkaar verbinden, maar ook grote bedrijven en kennisinstellingen koppelen. Het startup ecosysteem in Haarlem in 2014 was nul.”

Wat raad je startups aan, die twijfelen over het aannemen van investeringen?
“Denk goed na over wat je wilt. Een investeerder in je bedrijf is een zakelijk huwelijk. Klikt het niet, of twijfel je – doe het niet. Verder duurt het ophalen van een investering gemiddeld negen maanden, dus begin op tijd. Als je dan een investeerder aan boord hebt, kan zijn of haar kennis ook veel toevoegen in jouw bedrijf.”

Present Your Startup New York
Tijdens de Present Your Startup dagen in New York pitchen drie New Yorkse en drie Nederlandse startups hun idee voor de jury. Dit is een initiatief, georganiseerd in samenwerking met Haarlemvalley en Silicon Harlem. Afgelopen dinsdag sleepte Sabine Berendse met haar pitch voor Sea Turtle Conservation Curacao de eerste prijs in de wacht. De startup streeft ernaar bedreigde schildpadden te redden en plasticvrije stranden en oceanen te creëren. Go #teamturtle!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *