Een bakkie met… Peet Witzel @OhSoSocial

Bakkie met... Peet Witzel van OhSoSocial

In nog geen 1,5(!) jaar tijd maakte deze 20-something al menig bedrijf oh so social, terwijl zij ondertussen nog al te graag de wereld verkent… Meet Peet Witzel (27)! De oprichtster van digitaal marketingbureau OhSoSocial – wat zij runt vanuit een oude kerk op de Keizersgracht. En terwijl zij met enige twijfel haar ondernemersavontuur begon, weet deze girlboss nu donders goed wat ze wil. Benieuwd? Lees hieronder over mijn bakkie met Peet!

En… dan run je ineens een succesvol bedrijf!
Wat heb je hiervoor eigenlijk gedaan?
“Ik heb een Juweliers opleiding gevolgd en studeerde daarna nog Commerciële Economie. Daarna heb ik stage gelopen in Nieuw-Zeeland en daar ook mijn scriptie geschreven. Ik ben blijven plakken, werd verliefd op het land, en uiteindelijk heb ik daar 2,5 jaar gewoond. Nu ben ik zo’n 1,5 jaar terug in Nederland en sindsdien run ik OhSoSocial.”

Wat was de reden dat je terugkwam naar NL?
“Nou, het plan was eigenlijk om naar The States te verhuizen met mijn vriendje. Ik had al een baan geregeld, maar kon geen visum krijgen. Dus hij vertrok en ik bleef in Nederland en moest iets anders verzinnen. Ik had wat interviews gedaan in Londen, maar wist niet zo goed wat ik nou wilde. Ik heb wel altijd gezocht in de digitale marketing hoek, maar ik moest ineens een heel nieuw plan bedenken.”

 

‘Ik heb een naam verzonnen en drie dagen later stond ik bij de KvK.
Toen ben ik gewoon begonnen’

 

Vertel…
“Ik was koffie drinken met een vriend van mij – hij is recruiter en ik dacht misschien dat hij nog wat weet. We zaten daar en hij zegt ineens: ‘maar je hebt best wel wat kennis, specialiteit en goede skills, waarom begin je niet voor jezelf? Waarom ga je niet gewoon freelancen?’ Ik weet nog dat ik dacht: dat is het! Vervolgens heb ik een naam verzonnen en stond ik drie dagen later bij de KvK. Alles geregistreerd, en toen maar gewoon begonnen.”


Haha ehhh… ‘gewoon begonnen?’
“Nou, het was in mijn geval wel redelijk easy, want ik had ook niets anders. Ik hoefde natuurlijk geen vaste baan op te zeggen. En ik moet zeggen; ik had wel een beetje de mazzel dat ik al snel mijn eerste klant binnenhaalde. Dat waren mijn broer en zus die Poké Perfect openden en hulp daarbij nodig hadden. Maar, in de tussentijd was ik wel nog met één oog aan het solliciteren, want ik wist niet zeker of dit het zou zijn, of het iets tijdelijks was en of ik überhaupt in Nederland wilde blijven.”

 

‘Ik dacht ineens: I’m on to something,
dit kan wel eens wat worden’


Wat was het moment dat je dacht: fuck it, ik ga ervoor?
“Uiteindelijk heb ik vrij snel besloten: dit wil ik blijven doen. Op dat moment kreeg ik in die eerste week twee nieuwe klanten erbij, waaronder Uber Eats. Toen had ik er ineens drie en dacht ik, dit is bijna een soort teken! I’m on to something. Dit kan wel eens wat worden. Dát is het moment dat ik besloot in Nederland te blijven. Ik dacht: dit gaat ‘m worden! Vanuit daar ben ik door gaan groeien.”

En het allereerste wat je deed?
“Dat was een designbureau de opdracht geven om een logo te creëren. Ik weet nog dat ik meteen wilde dat het er professioneel uitzag, met een goede website. Kijk, ik doe digitale marketing, dus ik moet ook wel een goede uitstraling hebben. Practice what I preach. Dat is anders als je boekhouder wordt, maar voor mij is dat dus heel belangrijk. Ik wilde dat dat stond als een huis, samen met een goed logo en een huisstijl.”

 

‘Dat ik in relatief korte tijd dit voor elkaar heb gekregen,
is toch wel een soort droom…’

 

Wat waren jouw grootste hoogtepunten tot nu toe?
“Het moment dat ik winstgevend werd. Zo gaaf! Toen dacht ik: oké! Dit gaat lekker. En het andere hoogtepunt is zeker de lancering van mijn Digitale Marketing platform voor ondernemers.”

Wat was je grootste fuck up tot nu toe?
“Haha, dat ik hierin stapte en niets afwist van BTW aangifte. Ik kreeg ook direct een dikke vette boete. Ik had er dus helemaal niet bij stil gestaan dat ik elk kwartaal aangifte moest doen. Toen dacht ik wel even: jezus, wat een beginnersfout. Tja, ik wist het gewoon niet. Zodra ik het boekhouden kon uitbesteden, heb ik dat gedaan!”

 

‘Vanaf mijn laptop of telefoon kan ik áltijd werken.
Daardoor heb ik veel vrijheid en kan ik altijd weg of op reis’

 

Waar ben je trots op?
“Ik ben trots dat ik zo flexibel ben in mijn werk. Vanaf mijn laptop of telefoon kan ik áltijd werken. Daardoor heb ik veel vrijheid en kan ik altijd weg of op reis. En natuurlijk het feit dat ik in relatief korte tijd dit voor elkaar heb gekregen. Dat is toch wel een soort droom…”

Hoe is de balans tussen werk en privé?
“Die is wel heel goed! Ik maak geen zieke werkweken. Ik zorg ervoor dat er genoeg tijd is om te sporten en in het weekend hoef ik eigenlijk nooit te werken. De vrijheid die ik heb om veel mee te kunnen reizen met mijn vriend – hij is 6 van de 12 maanden weg voor zijn baan – maakt die balans nog beter.”

 

‘Jaag je dromen na. Je besteedt zoveel uur per week aan je baan,
zorg dan in ieder geval dat je iets doet wat je leuk vindt’

 

Wat is jouw ultieme doel als ondernemer?
“Een uitvoerend team in Nederland dat hier alles regelt, en dat ik van bovenaf de strategie – bij wijze vanuit Nieuw-Zeeland – kan bepalen. Dat is de droom.”

Wat is dé tip voor beginnende ondernemers?
“Ik denk dat een soort back-up heel belangrijk is. Stap niet blind in het avontuur zonder spaargeld, of zorg voor eventuele financiële hulp. Je hebt ook genoeg kosten in het begin. Maar mensen moeten het vooral ook gewoon doen. Jaag je dromen na. Je besteedt zoveel uur per week aan je baan, zorg dan in ieder geval dat je iets doet wat je leuk vindt.”

➳  Meer lezen? Lees hier een interview met Peet op AD.nl.

➳  Benieuwd naar meer ‘Bakkies met…?’ Klik dan hier! Ideaal voor bij je bakkie op werk…

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *