Ze helpt vrouwen meer te leven volgens hun cyclus, weet alles van helende voeding af en ontwikkelt zelfs haar eigen recepten. Daarnaast kookt ze ook nog eens de sterren van de hemel, volledig hormoonproof. Dan heb ik het dus over powervrouw Lavinia Frantzen (34) die haar werk als hormoontherapeut & private chef op een bijzondere manier combineert. “Ik dacht vaak: wat wil ik nou eigenlijk? Maar als ik terugkijk, dan denk ik: wow, ik heb echt een supermooi pad bewandeld. Echter, als je op dat pad zit, zie je door de bomen het bos niet meer. Nu pas voel ik me echt helemaal op mijn plek en weet ik: dit is waar ik hoor te zijn.”
Deze topper mag ik sinds kort co-worker noemen op kantoor. En vrijwel meteen, vanaf dag één, was ik al zo geïntrigeerd door alle kennis die zij bezit over de impact van voeding en hormonen – dat ik wel honderd vragen op haar afvuurde. Hoog tijd dus voor een bakkie met deze bijzondere vrouw.
Lees hieronder mijn interview met Lavinia. Een must-read voor alle vrouwen (en mannen!) – als je het mij vraagt.
Hormoontherapeut, private chef en receptontwikkelaar. Wauw! Ik heb het gevoel dat hier een bijzonder verhaal achter zit…
“Ik ben 4 jaar geleden begonnen als zzp’er met een cateringbedrijf. In 2017 deed ik veel private cooking, maar ik wilde graag 1-op-1 koken voor mensen thuis en heb dat the universe ingestuurd. Zo kreeg ik ineens een aanvraag van een vrouw uit New York City. Ik heb 3 jaar voor haar gekookt, gezond en helemaal hormoonproof. Zij had allerlei intoleranties waar ik rekening mee heb gehouden. Zodoende ben ik zelf ook zo gaan eten. Zo ontstond de passie om meer hormoonproof te koken en me te richten op ‘voeden’ in plaats van ‘vullen.’ Kortom: voeding dat ook echt iets met je lichaam doet en goed is voor je spijsvertering. Ik wilde minder met vlees doen, dus ik dacht: waarom geen vegetarische catering? Dat zijn we in 2019 veel voor bedrijven gaan doen, waardoor mensen ook echt zeiden: ‘ik voel me veel fitter.’ Dit was voor mij een overduidelijk teken dat ik daar mensen mee wilde helpen, via persoonlijke begeleiding.”
Hoe was jouw reis, naar het worden van hormoontherapeut?
“Ik ben in 2018 een studie Hormoontherapie gaan volgen, daar was ik in 2019 mee klaar. Tussendoor ben ik blijven werken als private chef en bedijfscateraar, maar ik voelde steeds sterker dat ik hier echt iets mee wilde doen; vrouwen fulltime begeleiden en door voeding en lifestyle hun hormonen weer terug in balans brengen. Die motivatie kwam heel erg voort uit het werk dat ik al deed. Ik voed letterlijk mensen en krijg feedback dat ze zich beter voelen, meer productief zijn. Dat was een enorme motivatie.”
‘Als je begint met ondernemen, focus je op geld verdienen. Daarna ga je steeds meer filteren, nadenken over je ideale klant, en dan heb je de luxe om te zeggen: nee jij valt niet in mijn doelgroep’
“Ik dacht altijd, toen ik die catering deed, wat wil ik nou eigenlijk? Als ik terugkijk, denk ik: wow, ik heb echt een supermooi pad bewandeld. Maar als je op dat pad zit, zie je door de bomen het bos niet meer. Nu pas voel ik me echt helemaal op mijn plek en weet ik: dit is waar ik hoor te zijn. Het voelt nu veel meer af. Dat is mooi, zo’n reis ernaartoe. Als je begint met ondernemen, ben je gefocust op klanten en geld verdienen. Daarna ga je steeds meer filteren, nadenken over je ideale klant, en dan heb je op gegeven moment de luxe om te zeggen: nee jij valt niet in mijn doelgroep.”
‘Wij vrouwen gaan zo op in die mannencultuur, staan zó aan continu. Maar we hebben beide nodig. Mannelijke én vrouwelijke energie’
“Ik heb in het begin eten gemaakt bij mijn catering waarvan ik nu denk: dat zou ik echt nooit meer maken. Zoals mega rijke desserts met slagroom en suiker. Je hoeft niks 100 procent uit te sluiten, het gaat vooral om het minderen. Ikzelf eet bijvoorbeeld geen geraffineerde witte suikers meer, wel natuurlijke suikers met mate.”

“En begrijp me niet verkeerd, achter de schermen tijdens mijn eigen kerstdiner ga ik los op een lekker dessert. 100 procent (gezond) bestaat niet bij mij. Dat perfectionisme dat ik had, heb ik ook daardoor wel los kunnen laten. Door extreem perfectionisme kwam ik niet waar ik wilde komen. Ik durfde niks te lanceren, geen website, geen producten. Totdat mijn coach zei: ’80 procent is ook goed. Gewoon live gaan!’ En dan mailen mensen wel als iets anders willen. Toen dacht ik: Oja, je mag gewoon fouten maken in je leven!”
‘Door extreem perfectionisme kwam ik niet waar ik wilde komen. Ik durfde niks te lanceren, geen website, geen producten. Totdat mijn coach tegen mij zei: 80% is ook goed’
Wat doet een hormoon therapeut precies?
“Als hormoontherapeut werk ik met trajecten die variëren tussen de 1-3 maanden. Mijn cliënten zijn vrouwen, vaak met PCOS en een kinderwens. Maar ik begeleid ook vrouwen met klachten als acne, stress/burnout, of een milde eetstoornis in het verleden. Ik werk met mijn methode ‘eten en leven volgens je cyclus’, om deze weer terug halen. Ook al is die er (nog) niet.”
‘Ik heb ook een periode gehad met meer haar op mijn gezicht, lichamelijke haargroei, maar ook dat mijn eigen haar ging uitvallen, dat is een teken van meer testosteron en stress’
“Officieel staat ergens in jouw lichaam opgeslagen dat jij een cyclus hebt. Veel vrouwen leven niet volgens hun cyclus, maar via de 24-uursklok. De mannencultuur. Daar mogen we ook mee leven, maar het mooie is dat wij vrouwen ook nog die cyclus hebben om mee in balans te komen. Leven volgens je cyclus betekent per fase van je cyclus de juiste beweging, voeding en rustmomenten inbouwen, maar ook de fitte momenten inzetten en gebruiken waardoor je heel erg in je kracht komt te staan. Sommige vrouwen zijn al heel connected met hun lichaam, maar ook veel vrouwen missen de connectie met hun vrouwelijkheid.”

“We werken zo in die mannencultuur, staan zo aan. Doen, doen, doen. Veel vrouwen die uit balans zijn, zitten in die mannelijke energie. Ik ook. Ik zat zo in die doe-energie, maar kijk, je bent ook een vrouw die mag luisteren naar haar lijf. Een man en een vrouw hebben beide mannelijke en vrouwelijke energie nodig. Het is een balans vinden in je hormonen, maar dus ook in je vrouwelijke en mannelijke energie.”
‘Veel vrouwen leven niet volgens hun cyclus, maar via de 24-uursklok. De mannencultuur. Maar je bent ook een vrouw die mag luisteren naar haar lijf.’
“We hebben mannelijke en vrouwelijke energie. Ik heb ook een periode gehad met meer haar op mijn gezicht, lichamelijke haargroei en haar dat uitviel, dat zijn tekenen van meer testosteron en stress. Suikergevoeligheid is ook een teken. Daarom heb ik die trajecten om daar rustig naartoe te werken. Want ook verandering kan stress geven. Dat zie ik bij mijn traject, dat begint vaak met stress en weerstand, en dan wordt stap voor stap de rust ingebouwd en komt er zelfvertrouwen. Zo komt de cyclus op natuurlijke wijze terug en kunnen mensen met een kinderwens toch zwanger worden. Dat is heel mooi.”
Jij hebt zelf last van PCOS, wat houdt dat precies in?
“Geen regelmatige cyclus, cysten in je eierstokken (10 en meer) en mannelijke kenmerken (hoog androgeen gehalte) zoals overbeharing, stress, acne. Heel vaak blijft de cyclus uit, of is er sprake van hele korte menstruaties en geen eisprong. Maar die kan wel op natuurlijke wijze weer terugkomen. In de bijnieren wordt cortisol (stresshormoon) en progesteron (vrouwelijk geslachtshormoon) aangemaakt. Cortisol wordt aangemaakt door stress en krijgt dus voorrang. Wanneer er ‘gevaar’ is, is voortplanting erg lastig. We zijn gemaakt om te overleven en voort te planten, maar als je veel stress ervaart, gaat voortplanting op een laag pitje staan. Hetzelfde geldt bij een eetstoornis of burnout. Daarom word je soms ineens ongesteld als je op vakantie bent of rust neemt.”
Hoe ben je hiermee om gegaan?
“In 2014 kreeg ik diagnose PCOS, van een niet zo vriendelijke gynaecoloog. Ze maar gewoon ronduit bot. Zij zei: ‘ja, PCOS. Kom maar terug als je zwanger wilt worden.’ Ik was 26 en dacht echt nog niet na over zwanger worden. Mijn intuïtie zei: ik wil niet aan de pil – wat wel moest van haar. Toen ik moest huilen, zei ze: ‘is nergens voor nodig!’ Maar voor mij was het wel even klap in mijn gezicht. Ik dacht op mijn 16e al ik ga moeilijk kinderen kunnen krijgen, gewoon een gevoel wat ik had. Ik wilde hier toen al iets mee.”
‘We zijn gemaakt om te overleven en voort te planten, maar als je veel stress ervaart, gaat voortplanting op een laag pitje staan. Hetzelfde geldt bij een eetstoornis of burnout’
“Ik stopte met de pil en ben er veel over gaan lezen. Amerikaanse boeken, want er was weinig informatie te vinden in Nederland. Geen Instagram, niks. De pil is het advies. Je moet menstrueren, er moet namelijk een bloeding zijn. Zo moet je baarmoederslijmvlies losgelaten worden, maar als er geen cyclus is, gebeurt dat niet. Ik dacht: ik laat dan wel om het half jaar een uitstrijkje doen.”

Wat is jouw advies voor vrouwen die kampen met onregelmatige menstruatie?
“Mijn advies is: zoek een goede therapeut die jou erbij kan helpen. Advies kan geven, wat betreft je lifestyle. Om jou terug te brengen naar een natuurlijke cyclus via osteopathie of homeopathie. Zo hoeft de pil niet nodig te zijn. Ik heb 1,5 jaar geen cyclus gehad. Ik voelde me wel heel goed en ben helemaal één met mijn intuïtie. Maar ik zeg wel altijd: zoek zo snel mogelijk hulp. Ik was veel te laat met mijn orthomoleculaire therapeut. Toen ik hulp had, kwam het veel sneller in balans. Het is een hele mooie manier om één met je lichaam te worden. Met de pil voelde ik me helemaal niet connected. Het is wel ieder voor zich, ik ben er natuurlijk niet op tegen! Ik snap dat je ook wel aan de pil wilt zijn.”
‘Ik heb 1,5 jaar geen cyclus gehad. Maar ik voelde me wel heel goed en ben helemaal één met mijn intuïtie’
Wat waren grootste verschillen nadat je stopte met de pil?
“Ik kwam heel erg aan in gewicht en raakte dat ook heel moeilijk weer kwijt. Wat ik ook deed, het bleef eraan. Ik kreeg last van acne, ‘watten in me hoofd,’ was vermoeid en had stemmingswisselingen. Iedereen zei: super chill, stoppen met de pil, val je af, etc. Maar met PCOS niet. Dan gebeurt er het tegenovergestelde. Van PCOS kom je nooit helemaal af, maar je kunt er wel mee leren leven. Daarnaast heeft het me echt een veel mooier mens maakt. De pil maakte me afgevlakt. Ik had een laag libido en ook echt last van stemmingswisselingen. In mijn stopweek had ik wel weer een hoog libido – superirritant want dat is niet het moment, haha! Toen dacht ik wel: ik wil hier echt iets mee doen, maar zat toen nog middenin de bloei van mijn leven. Ik weet nu dat alcohol, en mijn levensstijl destijds, ook echt veel invloed heeft gehad op mijn PCOS.”
‘Het is een hele mooie manier om één met je lichaam te worden. Met de pil voelde ik me helemaal niet connected’
Waar krijg jij lichtjes van in je ogen?
“Wanneer mijn traject resultaat boekt en iemand stuurt: ‘ik ben weer ongesteld na 5 jaar!’ Dan denk ik wel: YES! Op mijn cursus ‘Eten en leven volgens je cyclus’ krijg ik ook zulke mooie reviews. Mooi om te zien dat vrouwen op een natuurlijke wijze hun hormonen zelf kunnen herstellen.”
‘Het maakt me enorm trots wanneer ik zie dat vrouwen zelf op natuurlijke wijze hun hormoonbalans kunnen herstellen’
Wat was jouw drive om te gaan ondernemen?
“De vrijheid om te kunnen reizen en te gaan en staan waar ik wil. Het liefst zit ik elk jaar een maand in het buitenland. Al maak ik nu als zelfstandig hormoontherapeut veel meer uren dan in loondienst, het voelt niet als werken. Van 9 tot 5 is niets voor mij. Ik start langzaam op en dan in de middag ben ik het meest productief. Ik kan gewoon niet voor een baas werken – ik ging echt te veel in discussie. In loondienst voelde ik ook altijd een bepaalde weerstand, wanneer iemand mij vertelt wat ik moet doen. Ik kan prima tegen regels, maar ik wil zelf bepalen hoe ik het doe.”
Waar ben je het meest trots op?
“Dat ik vanaf moment één voor mezelf heb kunnen zorgen. Daar ben ik echt trots op. En dat ik ervoor heb gekozen voltijd hormoontherapeut te worden. Ik had ergens toch een overtuiging dat ik niet genoeg werk zou vinden…”
Als ik 1 ding anders had kunnen doen…?
“Meer vertrouwen op mijn intuïtie. Ik heb zoveel dingen tóch gedaan waarvan ik eigenlijk dacht: ‘dit is geen goed idee.’ Maar juist door dat te doen en dat slechte gevoel te krijgen, weet ik nu wel het onderscheid en herken ik het. Het heeft wat langer geduurd, maar ik geloof wel dat dit de juiste timing is. Nog steeds maak ik wel eens een foutje, maar die big mistakes voel ik nu wel echt aan.”
Hoe vind jij rust in het drukke leven als ondernemer?
“Ik bouw het in, in mijn agenda. Maar ik zorg ook dat ik voldoende beweeg. Ik leef heel erg volgens mijn cyclus. Nu ben ik ongesteld bijvoorbeeld, en heb ik een reikibehandeling ingepland einde dag als selfcare-moment. Maar dagelijks je telefoon niet meteen aanzetten, is ook wel echt een tip. Wees eerst even rustig een uurtje met jezelf, ga dan pas voor de buitenwereld ‘open.’ Ik maak ook het liefst in de ochtend een wandelingetje om even wakker te worden. En dan ook ’s middags en einde middag. Juist die micropauzes, schermen even weg, focus op ademhaling of een korte meditatie, helpen zo erg.”
Tot slot: als hormoontherapeut, wat wil je graag vrouwelijke ondernemers meegeven?
“Genoeg selfcare toepassen en meer in lijn komen met je intuïtie – als dat nu nog niet zo is. Werk samen met like-minded vrouwen, zoek mensen bij wie je een fijn gevoel krijgt en versterk elkaar! Ik zie toch vaak nog jaloezie en afgunst onder vrouwen onderling, terwijl je ook zo veel kunt leren van elkaar. We zijn allemaal mensen, juist door elkaar te helpen en te steunen, creëer je een prachtig netwerk waarin je van elkaar kunt leren.”
Hungry for more inspirerende ondernemersverhalen? Klik hier!