Deze pretty 20-something had de ondernemers spirit al vroeg te pakken! Tijdens haar Master startte Dorit Roest (28) haar eigen foodblog Dolly’s Dish en voor ze het wist telde die 15.000 unieke bezoekers per maand. Al snel werd zij benaderd door bedrijven, maar ook door merken die niet bij haar pasten. “Ineens dacht ik: waarom is er in hemelsnaam niet één plek waar bedrijven en bloggers samenkomen?”, aldus Dorit. En dat was het begin van TIM. Daarnaast was deze powervrouw de afgelopen weken niet uit de media weg te denken… In dit blog lees je waarom!
Vertel, vertel! And start at the beginning…
“Ongeveer 5 jaar geleden ben ik begonnen met mijn foodblog, eigenlijk puur uit nieuwsgierigheid. Ik wilde kijken of ik dat ook kon en heb vaak het gevoel dat iedereen alles kan, als je maar goed Googelt, haha! Ik was begonnen en in die tijd kwam het niet zo veel voor dat iemand een blog begon. Dus daar had ik een ontzettend groot voordeel mee.”
‘Ik dacht: of ik heb een gat in de markt, óf het is het domste idee ooit’
“Mijn blog werd veel gedeeld, mijn netwerk ging ermee aan de haal en al snel had ik 15.000 unieke bezoekers per maand. Het waren, helemaal zo in het begin, hoogtijdagen voor bloggers, maar ook voor influencers. Zo werd ik veel benaderd door bedrijven, maar ook bedrijven die totaal niet bij mij of bij mijn blog pasten en maar gewoon met hagel aan het schieten waren. Ja, ik dacht toen: wat mega vet als je zo je boterham kunt verdienen, maar die merken of producten waarmee je samenwerkt, moeten wel echt bij je passen. Daarnaast moet je ook genoeg creatieve vrijheid krijgen als influencer om er echt je eigen content van te maken. Anders raak je heel je geloofwaardigheid kwijt en dat is juist de reden dat mensen je volgen. Zodat ze zich met je kunnen identificeren, en omdat ze erop vertrouwen dat wat jij zegt, met de beste bedoelingen is.”
En jij dacht…hee! Hier moet ik iets mee?
“Ja, ik dacht letterlijk: waarom is er in hemelsnaam niet één plek waar alle bedrijven hun vraag, opdracht of behoeften kunnen plaatsen? Ik kon nergens een dergelijk platform vinden. Maar dus echt nergens, ik heb tien dagen lang het internet afgezocht. Ook niet in andere landen. Ik was er gewoon echt van overtuigd dat het een goed idee was.”
‘De eerste maand konden we onszelf al uitbetalen…’
Wat is er allemaal aan vooraf gegaan?
“Ik heb eerst wat business courses gedaan. Ik ging voor die corporate carrière, want ik dacht dat ik dat wilde. Maar eenmaal daar, dacht ik: what the hell doe ik hier? Ik was geobsedeerd door mijn eigen idee. Ik weet nog dat ik tijdens een business course op de Zuidas dacht: fuck it, ik ga het gewoon doen! Ik had zelfs al een baan aangeboden gekregen van mijn oude stage, en toen ik daar ‘nee’ op zei, voelde het wel heel echt ineens. Ik heb een A4 gepakt en al mijn ideeën opgeschreven en dat werd mijn leidraad. Je kiest voor jezelf, het is echt een sprong in het diepe. Doodeng, maar tegelijkertijd ook heerlijk. Ik ben samen met Myrthe Stapper (mijn huisgenoot destijds) Bloggers Network (BN) begonnen. En ironisch genoeg was ABN onze eerste klant, waar ik de business course had gevolgd!”
Jullie hebben BN, en later kwam daar ook The Influencers Movement (TIM) bij?
“Ja, het eerste jaar met BN was echt booming, want we waren gewoon de enige partij die iets deed met influencer marketing (wat toen nog niet eens zo heette!). Maar op een gegeven moment merkten we dat de wereld van influencer marketing veel groter was dan alleen bloggers. En waar BN eigenlijk meer een soort agency was, waarbij we bedrijven echt van A tot Z hielpen met hun campagnes, wilden we met TIM eigenlijk de deur voor experts openzetten om het zelf te gaan doen. Zodat meer creators en bedrijven kunnen samenwerken. Wij willen een ecosysteem creëren waarin iedereen van zijn passie zijn werk kan maken. Op een meer technisch en schaalbare manier.”
‘Wij hebben belachelijk grote risico’s moeten nemen…’
Wat waren voor jou moeilijke momenten als ondernemer?
“Het eerste jaar ging super goed dus wij dachten het zal niet zo zwaar zijn als iedereen zegt, maar er komt zoveel bij kijken. Wij hadden geen tech-hart, dus onze zoektocht naar een partner of co-founder die technisch wel sterk was, kostte zoveel tijd en energie. In het begin heb je niets te verliezen, elk succes is winst. Alles is beter dan hoe het was, want ervoor was er niets. Maar je moet het vast weten te houden en ook weer verder groeien en risico’s nemen. Wij hebben belachelijk grote risico’s moeten nemen…”
Wat voor risico’s?
“We hadden een comfortabel inkomen met onze services die we aanbieden via BN. BN was de cash-cow, maar met TIM wilden we de wereld veroveren. Maar de inkomsten via TIM waren veel kleiner. Daar hebben we op gegeven moment ook mensen moeten laten gaan. Maar dat is een hele goede stap geweest, want daardoor zijn we – op het gebied van micro influencers – nu nog steeds marktleider.”
‘Ik heb een A4 gepakt, al mijn ideeën opgeschreven en dat werd mijn leidraad’
Oei, dat lijkt mij wel heel lastig ja! Hoe ging je daarmee om?
“Ja dat was super pittig. Dan zegt alles in je lijf; doe het niet. Je weet dat het op korte termijn pijn gaat doen. Maar omdat je gelooft dat het op de lange termijn een winst is, moet je daar dan wel voor gaan. Het is heel makkelijk om als ondernemer in het comfortabele te blijven, maar dan groei je niet. Myrthe is eind 2016 weggegaan, zij wilde graag stabiliteit na die onwijze rollercoaster. We dachten het is now or never, nu moeten we opschalen. Zij dacht: ik denk niet dat dit mijn avontuur is. Ze had er wel vertrouwen in, en is nog steeds betrokken, maar vanaf dat moment was ik wel alleen. Daarnaast had ik ook nog eens extreme technische problemen. Gelukkig heb ik toen wel in 4-5 maanden de hele jaaromzet behaald van het jaar ervoor en daarmee konden we een nieuwe re-build doen. Maar ook ik denk soms: waar ben ik mee bezig? Een coach spreken, is dan fijn. Zij is best wel zweverig en ik vind dat echt heerlijk. En dat wist ik helemaal niet, dat heb ik moeten ervaren. Maar ik ben met haar gaan praten toen Myrthe wegging. Wij bespraken altijd alles en nu moest ik ineens alles zelf beredeneren. Deze coach heeft mij een nieuwe manier van denken geleerd, waardoor ik dus heel veel meer in het moment sta.”
‘Ik keek om mij heen en ik had echt even een besefmoment waar ik heel dankbaar was’
Wat waren jouw grootste hoogtepunten tot nu toe?
“Vorige week hadden we een photoshoot van het team. Op een gegeven moment keek ik om mij heen en dacht: ‘Wow: ik heb deze mensen bij elkaar gekregen en met elkaar werken wij aan een hoger doel waar we allemaal in geloven. Supergaaf! Ik had echt even een besefmoment waarin ik heel dankbaar was.”
Maar… je hebt groot nieuws! TIM gaat de krachten bundelen en krijgt twee nieuwe co-founders erbij?
“Ja! Vorig jaar september hebben we besloten de krachten te bundelen! De twee nieuwe co-founders die ik in ons bedrijf heb mogen verwelkomen zijn Dennis Tan en Matthaeus Schreder (ja hoor, je mag Matty zeggen) van Dashmote. Waar ik me persoonlijk blijf focussen op de business en het team als CCO, legt Dennis die focus als CEO op de lange termijn en internationalisering, en is Matty als CTO in charge of het product en development team.”
‘Delen ís echt vermenigvuldigen!’
“Dit nieuws komt natuurlijk niet over één nacht ijs. Nee, de afgelopen 9 maanden hebben we in het geheim al volop samengewerkt aan de vele nieuwe features, het nieuwe design en de verbeterde communicatie die jullie in rap tempo op het platform hebben zien verschijnen. De wittebroodsweken zijn voorbij, het team is gegroeid van 6 naar 14 man en we zijn nog steeds elke dag extreem blij dat we met elkaar dit avontuur in zijn gestapt. Delen ís echt vermenigvuldigen!”

En meteen ook een nieuwe naam: BASE. Nieuwe missie, nieuwe naam?
“Bij de totstandkoming van onze gezamenlijke strategie was er één woord wat de afgelopen maanden continue naar boven kwam. We willen namelijk een (home) ‘base’ zijn waar creators altijd het gevoel hebben terecht te kunnen. We willen bedrijven helpen hun (data) ‘Base’ inzichtelijk te maken en relaties op te bouwen en we willen bovenal een fundament, een ‘Base’ leggen voor dit nieuwe beroep, deze nieuwe marketingvorm, deze nieuwe wereld van creatieve content creators om hun maximale potentie te bereiken. De komende maanden veranderen we langzaam naar de nieuwe naam: BASE.”
Wie is eigenlijk jóuw grote voorbeeld?
“Ik als vrouw, vind het vervelend dat het de norm is, dat je dingen op een mannelijke manier aanpakt. Dus als jij een bedrijf wilt opzetten, dan ben je autoritair, overtuigd, dominant. Maar, ik heb ook een intuïtieve kant en ik weet mensen te motiveren, omdat ik ook mijn empathisch vermogen ontwikkeld heb. In een onderhandeling pak ik dingen aan op een manier die bij mij past, maar ik had mentoren die dan een man van mij wilden maken; hard tegen hard. Ik wilde het graag op mijn eigen manier doen en miste daar soms wel vrouwelijke rolmodellen in. Daarom heb ik ook een groep van Female Founders opgericht. Charly van Charly Cares hoort daar ook bij bijvoorbeeld. Een club van vrouwelijke ondernemers, die ervaringen uitwisselen, ontbijten met elkaar, etc. Eigenlijk allemaal ondernemende meiden die rond de 30 zijn, daar haal ik dus meer inspiratie uit dan welke tough love doorgewinterde mannelijke ondernemer dan ook.”
‘Dát is voor mij als ondernemer misschien nog wel de ultieme uitdaging…’
Wat is de droom?
“Ik wil eigenlijk heel graag een soort fysieke plek creëren, dit kan een multifunctionele plek zijn, ik heb altijd met heel veel plezier in de horeca gewerkt. Vind heel mooi om te zien dat je een omgeving zo kan creëren dat mensen optimaal tot hun recht komen, zoals binnen co-workingspaces of koffietentjes. Ik heb een soort droom – die heb ik altijd al gehad – om op een dag mijn eigen fysieke plek te creëren, met een groot espressoapparaat, wat mensen hun gedrag positief kan beïnvloeden. Niet online, maar iets offline te kunnen maken. En daarnaast ben ik heel veel bezig met plezier te houden in wat ik doe en dat is voor mij misschien nog wel de ultieme uitdaging. Dat je elke dag ook gelukkig bent met je werk en wie je bent en wat je doet.”
‘Als ik 1 ding anders zou doen, is het wel eerder geld accepteren van investeerders’
Jouw tip voor beginnende ondernemers?
“Als ik 1 ding anders zou doen, is het wel eerder geld accepteren van investeerders. Als het goed voelt, moet je dat doen, want je kunt zo veel sneller groeien.”