Een bakkie met… Bieke van Orten @BEEX

Bieke van Orten

‘Een bakkie met founders’ is terug van weggeweest! Voor deze rubriek doe ik maandelijks een koffiedate met een jonge ondernemer die mij inspireert. Deze week ging ik langs bij Bieke van Orten (30), founder van BEEX Branding en mede-oprichter van The Watch Now.

Deze powervrouw runt haar full service marketing & pr-agency vanuit haar kantoor pal aan het Vondelpark en schitterde afgelopen maand met levensgrote billboards langs de snelweg, en zelfs door heel Amsterdam. Daarnaast lanceerde ze ook nog eens een tweede bedrijf, en dat alles in deze onzekere corona-tijden. Kortom: de hoogste tijd voor een bakkie met deze voormalig JOOST. spreker!

‘Die billboards langs de snelweg hingen ook nog eens door heel Amsterdam. Ik besefte het zelf amper, maar ben nu stiekem wel trots’

Bij binnenkomst bij BEEX – dat spreek je uit als ‘Bieks,’ gebaseerd op haar nickname – krijg ik al snel een koffietje toegereikt en samen lopen we de brede trappen op van het statige pand. En terwijl ze de openslaande deuren opent naar haar balkon en ik uitkijk over de oase aan donkergroen, vraag ik me af hoe het idee voor BEEX ooit begon. “Dat was eigenlijk in mijn eerste of tweede jaar van mijn studie” vertelt ze. “We kregen de opdracht om op te opschrijven hoe we de komende jaren en toekomst voor ons zagen….Toen was ik 21.”

Dus het idee voor BEEX ontstond eigenlijk al toen je 21 was?

“Ja, voor die studieopdracht schreef ik op dat ik een stage wilde lopen in Londen bij een pr-bureau (check), vervolgens een paar jaar voor modemerken wilde werken (check) en dan een eigen agency wilde beginnen op mijn 25e (check) zodat ik op mijn 30e een goedlopend bedrijf zou hebben (check). Klinkt als een strak gepland schema maar zo voelde het niet. Iedere stap die ik maakte was weer een logisch gevolg van waar ik op dat moment in mijn leven stond.”

Wat was je allertofste klant tot nu toe?

Dat was voor het leren schortenmerk Witloft. Hier ben ik met BEEX vanaf een vroeg stadium ingestapt en dit was dan ook één van de klanten uit mijn eerste jaar. Ik begon met het ondersteunen in social media maar dit groeide al snel uit tot een full-service klant waarbij we met een enorm team verantwoordelijk waren voor alle (online) marketing, PR en design activiteiten van het merk, waaronder het binnenhalen van ambassadeurs als Jamie Oliver! Ook hielpen we met het binnenhalen van winkels en agenten in New York, London, Duitsland en Scandinavië! Ik heb de allermooiste trips mogen maken om dit te kunnen verwezenlijken. Enorm veel geleerd, gelachen en genoten van alles wat we met Witloft hebben meegemaakt!”

Klinkt te gek! En als ik zeg: omschrijf jouw manier van ondernemen in 3 woorden?

“Intuïtief, energiek, positief.”

Oké, publicaties in landelijke kranten, giga billboards langs de weg – en dat tijdens de coronacrisis. Hoe krijg je dat voor elkaar?

“Ja bizar he! En die billboards hingen ook echt door heel Amsterdam. Ik besefte het zelf amper, maar ben nu stiekem wel trots. Maar, laten we het houden op dat die billboards het resultaat waren van fijn contact met een vriend/mede-ondernemer. Eentje die me al ondernemersadvies gaf nog vóórdat ik startte met BEEX. Dus ook tijdens de corona-maanden hielden we elkaar op de hoogte en konden we elkaar op een goede manier helpen. En Het Parool? Dat zijn denk ik onze pr-skills die zich even lieten zien!”

Je hebt ook net een nieuw product gelanceerd. Vertel…

“Ja, ik vind het zo leuk om dit nu eindelijk te mogen vertellen! Afgelopen twee jaar ben ik samen met mijn compagnon Thijs Verhoeven met onze beide teams (BEEX + WP Masters) hard bezig geweest met de ontwikkeling van The Watch Now. Kort uitgelegd: dit is een horloge zonder uurwerk met enkel het woord NOW erin.

‘Waarom nu? Ik denk eigenlijk dat er geen beter moment voor was geweest’

Dus iedere keer dat je de tijd wilt kijken geeft het je een kleine herinnering om echt weer even bewust te worden van het moment waarin je nu zit, of dit nu iets groots of kleins is. Dit kan een koffie met je ouders zijn, fijne wandeling door het bos maar ook een meeting met een klant. Je kunt het dus ook zien als een heel toegankelijk mindfulness accessoire.”

Ik vind dit altijd een mooi besefmoment: waar ben je nou het meest trots op?

“100% op ons team. De meiden die bij ons werken of hebben gewerkt, zijn allemaal ooit gestart als stagiaire en eigenlijk nooit meer weggegaan. Óf ze kwamen na hun studie weer terug. Echt een enorm compliment en het zijn stuk voor stuk toppers.”

Een nieuw product lanceren tijdens een crisis, sommigen zouden zeggen: bold move?

“De agenda’s van ons waren afgelopen jaren volledig gevuld met werk, relatie, vrienden, familie, sport, diners, verjaardagen en uitgaan. En tijdens al deze activiteiten waren we eigenlijk alweer bezig met: what’s next?

‘Ik denk dat iedereen tijdens de corona-maanden zich bewust is geworden van hoe vol we onze levens plannen, met een continue blik gericht op de toekomst’

Dus waar we allebei met zoveel mooie dingen bezig waren en geweldige successen bereikten, vergaten we soms écht bewust stil te staan en te genieten van waar we op dat moment mee bezig waren. Dus vandaar: The Watch Now. En waarom nu? Ik denk dat er geen beter moment voor was geweest.”

Oké, je hebt het in mijn ogen al rete-goed voor elkaar. Maar, iedereen droomt. Wat is nog een toekomstdroom?

“Een groot gezin en een mooi bedrijf dat ook zonder mij nog goed kan blijven draaien. En daarbij zou ik samen met Thijs (compagnon The Watch Now) nog meer mooie producten willen ontwikkelen die we zelf op de markt kunnen brengen.”

‘Waar we allebei met zoveel mooie dingen bezig waren en geweldige successen bereikten, vergaten we soms écht bewust stil te staan en te genieten van waar we op dat moment mee bezig waren’

Hoeveel uur werk jij in de week (eerlijk)?

“Eerlijk? Op dit moment toch wel rond de 60. Vind je dat veel voor wanneer je eigen baas bent?”

Haha, lastige vraag. Eerlijk? Nee. Maar ik kijk nog een beetje door mijn burnout-bril, natuurlijk. Maargoed, je hebt wel een heel team onder je. Hoe zorg jij dat je in al de chaos voldoende ontspant? 

“Dat doe ik door een fijn thuis te creëren én mijn ochtend-uren zijn me heilig. Ik sta op rond 6:00/6:30 terwijl we pas om 9:00 op kantoor beginnen. Rond deze tijd slapen velen nog dus ik gebruik deze uren om uitgebreid en rustig te ontbijten, een podcast te luisteren of te lezen, mijn ouders te bellen, met de poezen te spelen, de eerste mails weg te werken en alvast de dag voor te bereiden. En geloof me, dan zijn die 2,5 uur zo voorbij! Op het moment dat ik op kantoor ben kan ik in ieder geval met volle focus beginnen en de opstart-chaos wat beter aan. Al ga ik ook wel heel goed op die chaos.”

Wat was jouw grootste les in het ondernemerschap tot nu toe? 

“Zit achter je centen aan! Ik ben helaas meerdere malen te goed van vertrouwen geweest tijdens het wachten op betalingen. Wat op een punt resulteerde in een enorm grote financiële blunder door twee grote faillissementen die tegelijk vielen in ons klantportfolio. En weg is het geld, kon je veel leuks van doen.”

Zo dat is flink balen! Tja, het ondernemen brengt toch risico’s met zich mee. Er zijn velen die dromen van ondernemen, maar niet durven. Wat zou je tegen hun willen zeggen?

“Veel mensen zijn bang om risico’s te nemen omdat ze bang zijn te falen. Natuurlijk spookt dit ook af en toe door mijn hoofd, maar wat is dan het ergste dat er kan gebeuren? Ik zeg altijd: als echt alle klanten plots zouden wegvallen, beginnen we met wie er nog over zijn gewoon weer opnieuw. En dan gaan we het nóg beter doen met alle lessen die we nu geleerd hebben.”

Last piece of advice?

“Durf te dromen!! En geniet daarbij van ieder moment wat je mee mag maken op weg naar die droom.”

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *