Anders zeg je gewoon je baan op. #HOEDAN

Ben je klaar met het routinematig afwerken van je taken, het nep-grijnzen om de Star-Wars grappen van je baas of die utopische promotie die maar niet komt? Dan zeg je toch ‘gewoon’ je baan op. En nee, dat is écht niet het einde van de wereld. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het is ‘some scary shit’… Geen vast inkomen. Geen zekerheid. En wel die rekeningen die betaald moeten worden. Hoe pak je dat aan? Nou, dus niet door half in te stappen, maar er vol voor te gaan. Want: no guts, no glory! Niemand werd nou eenmaal miljonair vanuit z’n comfortzone, onthoud dat maar;)

Hoe dat mij verging? Lees hier mijn 7 tips!

1. Keuken-hoppen
De crux van een beginnend ondernemer is dat nog maar weinig bedrijven weten dat je ‘bestaat.’ Dus wat doe je dan? Juist, beginnen bij het begin, desnoods een paar treden onder je niveau. Zo heb ik bijvoorbeeld twee weken gewerkt binnen het Content & Campagne team van de Bijenkorf via Young Capital. Weliswaar voor drie schelpen, een appel en een scheet. Maar… ik heb wel mijn ding kunnen doen en nu werk ik er twee dagen per week aan toffe content strategieën… Een eigen klus, voor uiteraard mijn normale uurtarief.

Daarnaast wilde ik dolgraag een kijkje in de keuken bij familie de Bij, en YC bood mij een ingang. Dit is trouwens ook perfect voor een baantje in between jobs, als je nog niet zo goed weet wat je wilt. Zo kun je lekker een beetje keuken-hoppen!

2. Jij (hartje) WordPress
OK. Even terug naar het ondernemen. Mocht je dit overwegen: maak-een-website! Ja echt, meteen doen. Want of je het nou gelooft of niet, je komt hoe dan ook in aanraking met mensen die geïnteresseerd zijn in wat jij doet en kan. En als je dan alleen een visitekaartje hebt van je oude werk en niet eens een website met een portfolio of de diensten die je aanbiedt, staat dat een beetje ultra-suf. En… daar gaat wellicht je eerste klant! Bummer, little drummer. Maak dus ‘ff’ een simpele WordPress aan of een zakelijke Facebook Page, je kunt deze altijd nog professionaliseren. 

3. Hoe de 🐄 een haas vangt
Een LinkedIn post over JEZELF. Ja, dit is even slikken. Althans, ik vond het vrij lastig een post over mijzelf te schrijven waarin ik mijn diensten aanbied. Maar, eerlijk is eerlijk: het heeft mij een van mijn grootste klussen opgeleverd! Notabene bij iemand waarvan ik het nooit had gedacht. Zo zie je maar weer: je weet nooit hoe de koe een haas vangt!

4. Don’t worry, I’ll fix it
Je moet ergens beginnen. Mijn eerste klus was dus ook voor een goed vriendje, uiteraard met fikse korting. Vertel aan IEDEREEN dat je voor jezelf begonnen bent (ja, I know – doodeng) en dat je open staat voor allerlei klussen. Van klein naar groot, in jouw straatje, of volledig erbuiten: Jij bent de go-to-person, en van alle markten thuis. Voor ik het wist kreeg ik berichtjes van mensen: ‘He Cath, ik hoor dat jij teksten schrijft…maar ook wat af weet van SEO, Content marketing, social….?’ Wees altijd eerlijk over jouw kunnen, al is dat meer dan jij denkt! Het moment dat je goed bent in wat je doet en hier enthousiast over bent, dan valt dat op. Daar geloof ik heilig in. En echt waar, binnen no time weten mensen jou te vinden. Maar onthoud: they won’t come running. De wereld zit niet ‘op je te wachten’ en ze staan ook niet in de rij. Je moet een goede pitch hebben, en jouw opdrachtgever ook overtuigen van jouw kwaliteiten. Kortom: verkopen die handel! (LETTERLIJK, haha). 

5. Contact the old man
Mocht je nog goed contact hebben met oude werkgevers, dan is er zeker een kans dat zij staan te springen om jouw hulp. Ze weten namelijk al wat jij in huis hebt, en aangezien je net bent begonnen, kunnen ze deze kennis in huis halen, voor een lekker prijsje. Daarnaast zitten ze niet direct weer aan je ‘vast’ met een fulltime contract, en vaak is daar ook nog die gunfactor… Zeker het proberen waard dus! 

6. Coffee as your new bestie
Jaaaaaa voor degenen die bij het event JOOST. aanwezig waren, hebben deze tip meerdere keren voorbij zien komen: koffie drinken. Ook ik heb koffie gedronken tot ik erbij neer viel. Nog steeds! Naast het feit dat ik het reuze interessant vind om nieuwe mensen te ontmoeten en te leren van hun ervaringen en kennis, heeft dit mij ook al de nodige klussen opgeleverd. So, consider coffee as your new best friend!

7. Nieuwe pattas? Let’s go barefoot
‘Vroegâh’ (ja jongens, ik kom uit Den Haag) werd bij ons thuis altijd gezegd: je moet nooit oude schoenen weggooien, voordat je nieuwe hebt. En ik leef ook wel een beetje bij dat gezegde. Maar wat betreft mijn baan, dacht ik: fuck it. Dan maar geen schoenen. Ik loop wel een tijdje barefoot. En in deze blog lees je waarom dat ‘even barefoot door het leven gaan’ soms zo slecht nog niet is! Je vindt namelijk wel weer nieuwe pattas. Wel moet je in dat geval zorgen dat die buik van je porseleinen spaarknor een beetje gespekt is, want een kleine buffer heb je voor de zekerheid wel nodig!

Enne… mocht jij nou ook op het punt staan om je baan op te zeggen, of misschien heb je dit toevallig net gedaan: zet ‘m op! En uiteraard… voor vragen – OF KOFFIE (Yehesss!) – weet je mij te vinden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *